

Wino Kindzmarauli wytworzone jest z winogron szczepu Saperavi w miejscowości Kindzmarauli. Dojrzałe winogrona zbierane są ręcznie . Jagody są delikatnie tłoczone i poddawane fermentacji w Qvevri tradycyjnych glinianych amforach . Po 8 dniach proces fermentacji jest zatrzymywany poprzez chłodzenie. Proces ten zapewnia zachowanie świeżości wina oraz utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru zawartego w gronach. Przed butelkowaniem wino poddaje się procesowi stabilizacji w temperaturze 0 st. C, a następnie rozlewane jest do butelek z zachowaniem optymalnej temperatury. Nagdi Marani Kindzmaraul jest ciemno-czerwone. Jego barwa przypomina kolor dojrzałych wiśni. Aromat wina jest intensywny z wyrazistym bukietem dojrzałych wiśni i jeżyn. Wino posiada ładną i delikatną budowę, a jednocześnie jest pełne wyrazu. Posiada znakomitą równowagę pomiędzy słodyczą i kwasowością. W 2013 roku tradycyjny gruziński sposób winifikacji w Qvevri został wpisany przez UNESCO na listę Światowego Dziedzictwa Kultury.
Opis