

Do produkcji tego wina używane są winogrona szczepu Saperavi. Pod koniec września gdy winogrona dojrzeją , są one ręcznie zbierane , odszypułkowane, delikatnie tłoczone i poddawane fermentacji w Qvevri, tradycyjnych glinianych amforach . Po zakończeniu fermentacji qvevri zostaje opieczętowana a wino dojrzewa w niej przez dalsze 12 miesięcy. Po upływie roku wino rozlewane jest do butelek i po okresie stabilizacji opuszcza winnicę. Nagdi Marani Saperavi ma intensywny ciemno-granatową barwę i bogaty bukiet z dominacją owoców leśnych. Jest miękkie, z przyjemną nutą delikatnej cierpkości i nasłonecznionych owoców leśnych. W tle pojawiają się korzenne przyprawy oraz niuanse dymi i dojrzałej śliwki. W 2013 roku tradycyjny gruziński sposób winifikacji w Qvevri został wpisany przez UNESCO na listę Światowego Dziedzictwa Kultury.
Opis