

Doppio Passo Primitivo to aromatyczne czerwone wino doskonale nadające się do potraw mięsnych, serów oraz delikatnych deserów.
Wino powstało w wyniku podwójnej fermentacji. Otóż część gron Primitivo pozostawia się na krzewach dłużej – do 3-4 tygodni po głównych zbiorach – po to, by podeschły, w wyniku czego zwiększy się koncentracja cukru w owocach. Dopiero po tym czasie następuje zbiór i winifikacja. Wytłoki z winifikacji podeschłych owoców dodaje się do wina z pierwszego zbioru, co daje początek drugiej fermentacji. W aromacie wina napotkamy słodkie nuty – lukrecji i marcepanu – przyozdobione niuansem gorzkiej czekolady i kawy zbożowej. W smaku dominuje akcent dojrzewającej, suszonej wędliny i kauczuku, które to przy akompaniamencie wiśni koktajlowej przeplatającej się z delikatnym karmelem dają wino świetnie nadające się do potraw mięsnych, ale także serów i delikatnych deserów.
Opis