

Wino jest doskonałym kupażem szczepów Corvina, Corvinone, Rondinella oraz Cabernet Sauvignon. Posiada piękną rubinową barwę z purpurowymi refleksami. Posiada bardzo eleganckie aromaty wiśni, moreli czy leśnych owoców, a wszystko to doprawione nutą czarnego pieprzu, lukrecji, kakao i tytoniu. W smaku bardzo miękkie i ciepłe o długim aksamitnym finiszu. Doskonałe do dań z truflami oraz sosem mięsnym. Idealnie komponuje się również z czerwonym mięsem oraz dojrzałymi serami. Tenuta Sant'Antonio została stworzona staraniem czwórki braci (Armando, Paolo, Tiziano i Massimo Castagnedii) oraz ich wspólnej miłość do wina. Ich pasja rozpoczęła się w winnicach ojca w San Zeno di Colognola ai Colli w dzielnicy Valpolicella, produkującej najbardziej znane wina na terenie Verony: Amarone, Valpolicella i Soave. Założyciele przez lata pracowali jako konsultanci techniczni, tworząc innowacyjne rozwiązania dla branży winiarskiej w całych Włoszech. Zdobyte przez nich wyjątkowe doświadczenie doprowadziło ostatecznie do doniosłej decyzji. W 1989 roku zakupiono 30 hektarów ziemi wokół Mezzane, które po dodaniu do majątku ojca, sprawiły, że winnica zajmuje do dziś tereny o powierzchni 50 hektarów. To właśnie wtedy bracia rozpoczęli produkcję własnego wina zdobywając bardzo szybko uznanie i szacunek znawców wina z całego świata.
Opis