

Wino lodowe z winnicy Turnau to słodkie wino powstałe z lekko przemrożonych winogron. Wino jest świetnie zbalansowane, z nutami miodu, siana i dojrzałych jabłek. Wspaniałe wino deserowe.
Wino lodowe z Winnicy Turnau powstawało w bardzo niecodziennych okolicznościach i czasie. Do stworzenia tego unikatowego słodkiego trunku trzeba było czekać aż do początku tego roku, gdy temperatura na winnicy spadła do wymaganych -7 stopni Celsjusza. 6 stycznia o godz. 4 nad ranem 20 osób przez ponad dwie godziny zebrało 2300 kg zamarzniętych gron odmiany Johanniter. Precyzyjne wyciskanie pozwoliło otrzymać niewielką ilość (tylko nieco ponad 550 litrów) bardzo słodkiego i esencjonalnego soku, który został poddany procesowi fermentacji. Efektem tego skomplikowanego procesu jest słodkie wino ze wspaniałą, soczystą kwasowością. Dominują w nim aromaty świeżo skoszonego siana i miodu. W ustach jest obfite i soczyste, pełne akcentów dojrzałych jabłek. Co ciekawe mimo że winogrona zebrane zostały już w obecnym roku, za rocznik wina uznaje się 2016.
Opis