

W 2010 roku Armando Merge razem z synem Felice zakupili, wybudowany w 1949 roku, budynek Miejskiej Spółdzielni Producentów w Erchie. Zmienili nazwę na Masca del Tacco i zmodernizowali go tak, by spełniał wymogi dla produkcji win wysokiej jakości. Od tego momentu tworzą wina pochodzące z 50 hektarów znakomitych działek położonych między Morzem Jońskim a Adriatyckim. Oprócz znanych szczepów, jak primitivo, negroamaro, cabernet sauvignon i syrah, uprawiają również mniej znane odmiany jak fiano czy susumaniello.
Grona do produkcji tego wina pochodzącą z wyselekcjonowanych starych krzewów. Przed butelkowaniem wino dojrzewało w kadziach ze stali nierdzewnej oraz różnego rodzaju drewnianych beczkach, dzięki czemu uzyskało niepowtarzalne smaki i aromaty. W nosie dominują aromaty owoców leśnych, kakao, goździków i cynamonu. W ustach pełne, krągłe, sycące, z przewagą smaków jeżyn, truskawek, dżemu ze śliwek, lukrecji, kakao, mięty i cynamonu. Idealne do grillowanego mięsa, jagnięciny, trufli.
Opis