

W 2010 roku Armando Merge razem z synem Felice zakupili, wybudowany w 1949 roku, budynek Miejskiej Spółdzielni Producentów w Erchie. Zmienili nazwę na Masca del Tacco i zmodernizowali go tak, by spełniał wymogi dla produkcji win wysokiej jakości. Od tego momentu tworzą wina pochodzące z 50 hektarów znakomitych działek położonych między Morzem Jońskim a Adriatyckim. Oprócz znanych szczepów, jak primitivo, negroamaro, cabernet sauvignon i syrah, uprawiają również mniej znane odmiany jak fiano czy susumaniello.
Susumaniello od Masca del Tacco (szczep, który często wykorzystywany jest do uszlachetnienia win z primitivo) jest w kieliszku bardzo ciemne, niemal czarne z rubinowoczerwonym refleksem. Posiada niezwykle bogaty bukiet, w którym dominują aromaty czarnych owoców leśnych, rodzynek, goździków, cynamonu i kakao. W ustach gęste, obfite, pełne. Odnajdziemy również smaki dzikich jagód, czarnych i czerwonych owoców, rodzynek, suszonych śliwek i fig okraszonych przyprawami.
Idealne do borowików, dziczyzny, grillowanego mięsa. Sprawdzi się również jako kompan świątecznych potraw.
Opis