

W 2010 roku Armando Merge razem z synem Felice zakupili, wybudowany w 1949 roku, budynek Miejskiej Spółdzielni Producentów w Erchie. Zmienili nazwę na Masca del Tacco i zmodernizowali go tak, by spełniał wymogi dla produkcji win wysokiej jakości. Od tego momentu tworzą wina pochodzące z 50 hektarów znakomitych działek położonych między Morzem Jońskim a Adriatyckim. Oprócz znanych szczepów, jak primitivo, negroamaro, cabernet sauvignon i syrah, uprawiają również mniej znane odmiany jak fiano czy susumaniello.
Niezwykle aromatyczne, intensywne fiano (odmiana o długiej historii – najprawdopodobniej uprawiana była przez starożytnych Rzymian. Bardzo delikatna w uprawie i wrażliwa na działanie filoksery, przez co niemal wyginęła w XIX wieku). Przed butelkowaniem wino dojrzewało na osadzie z drożdży w stalowych kadziach, dzięki czemu zawdzięcza swój unikatowy aromat. W kieliszku słomkowożółte. W nosie uwodzi aromatem owoców orientalnych, mandarynek i melonów. W ustach eleganckie, żywe, subtelne z przewagą smaków soczystych gruszek, słodkich mandarynek, miodu i orzechów.
Idealne do: spaghetti z anchois, grillowanej i pieczonej ryby, a także owoców morza.
Opis