

W 2010 roku Armando Merge razem z synem Felice zakupili, wybudowany w 1949 roku, budynek Miejskiej Spółdzielni Producentów w Erchie. Zmienili nazwę na Masca del Tacco i zmodernizowali go tak, by spełniał wymogi dla produkcji win wysokiej jakości. Od tego momentu tworzą wina pochodzące z 50 hektarów znakomitych działek położonych między Morzem Jońskim a Adriatyckim. Oprócz znanych szczepów, jak primitivo, negroamaro, cabernet sauvignon i syrah, uprawiają również mniej znane odmiany jak fiano czy susumaniello.
To aromatyczne wino powstaje z gron Pinot Nero za pomocą techniki saignée, wykorzystywanej przy tworzeniu win różowych z czerwonych gron. Przed butelkowaniem dojrzewa z drożdżami w kadziach ze stali nierdzewnej. Uwodzi aromatem świeżych truskawek, soczystych malin i płatków róż. W ustach kremowe, soczyste, miękkie, z przewagą smaków dżemu z truskawek, dojrzałych wiśni, soczystych arbuzów z ziołową nutą w tle.
Idealne do: krewetek w sosie, risotto, makaronu z sosem pomidorowym.
Opis