

W 2010 roku Armando Merge razem z synem Felice zakupili, wybudowany w 1949 roku, budynek Miejskiej Spółdzielni Producentów w Erchie. Zmienili nazwę na Masca del Tacco i zmodernizowali go tak, by spełniał wymogi dla produkcji win wysokiej jakości. Od tego momentu tworzą wina pochodzące z 50 hektarów znakomitych działek położonych między Morzem Jońskim a Adriatyckim. Oprócz znanych szczepów, jak primitivo, negroamaro, cabernet sauvignon i syrah, uprawiają również mniej znane odmiany jak fiano czy susumaniello.
Lu'Li to niecodzienny kupaż późno zbieranych gron primitivo i negroamaro. Wino tworzone jest antyczną techniką winiarską zwaną appassimento. W kieliszku bardzo ciemne, niemalże czarne z subtelnym rubinowym refleksem. W nosie uwodzi aromatem suszonych śliwek w towarzystwie ziół śródziemnomorskich. W ustach pełne, sycące, nieco rustykalne. Odnajdziemy w nim smaki dojrzałych jeżyn, suszonych śliwek, przypraw śródziemnomorskich i eukaliptusa. Finisz o krągłych taninach.
Idealne do: grillowanego mięsa, dojrzewających serów.
Opis